zaterdag 28 januari 2012

The Help

Een meisje breekt alle regels om haar medemens te kunnen helpen...

Titel: The Help
Jaar: 2011
Regisseur: Tate Taylor
Schrijvers: Tate Taylor, Kathryn Stockett
Acteurs: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Ahna O'Reilly en anderen
Genre: Dramaµ
1 Oscar gewonnen: Best Actress in a Supporting Role (Octavia Spencer)
3 Oscar nominaties: Best Picture, Best Actress (Viola Davis), Best Actress in a Supporting Role (Jessica Chastain)
Synopsis:
Het verhaal speelt zich af in Amerika in de jaren 60 van de 20e eeuw. Eugenia 'Skeeter' Phelan is een blanke jonge vrouw die nog bij haar moeder woont. Ze is het niet anders gewoon dan dat zwarte vrouwen als meid werken voor de blanken. Zij respecteert deze mensen en is zelf ook opgevoed door zo'n meid. Ze merkt dat het gedrag van de 2e generatie (die eigenlijk opgevoed zijn door zwarte meiden) verandert, en dat zij geen respect meer hebben voor de vrouwen die hun eigenlijk hebben opgevoed. Ze wil hier iets aan veranderen en wil graag een open interview met Aibileen Clark, de meid die bij haar vriendin werkt. Maar de omstandigheden zijn niet mals. Zwarten worden sterk onderdrukt, ze moeten hard werken maar mogen niet eens naar het zelfde toilet als hun werkgeefster gaan. Aibileen wil eerst geen interview geven aan Skeeter omdat dit eigenlijk zelfs illegaal is. Er zijn verschillende regels waar zwarten zich aan moeten houden, zo mogen ze zelfs niet aan dezelfde tafel eten met een blank persoon. Uiteindelijk besluit Aibileen dat ze haar verhaal toch wil doen. Maar wil Skeeter het verhaal gepubliceerd krijgen, moet ze tientallen meiden overtuigen haar hun verhaal te doen. Zal haar dit lukken in deze omstandigheden?

     © Dreamworks

Een wonderlijk mooie film! Echt prachtig. Deze film laat eigenlijk de tijd zien waarin zwarten uit de onderdrukking kwamen en eindelijk voor zichzelf wilden opkomen. De film toont mooie, erge, maar ook grappige momenten, het is echt een pareltje dat je zeker gezien moet hebben! Het verhaal is mooi (een blank meisje die tegen alle regels in wil opkomen voor haar onderdrukte medemens) en de acteerprestaties zijn super... Ook het decor is leuk, de fleurige kleuren van de jaren 60 maken het geheel echt af. Het verhaal blijft je verbazen, je weet dat het echt gebeurd is, maar sommige dingen zijn zo erg. Ik kan het me niet inbeelden dat mensen zo cru voor elkaar kunnen zijn, maar je weet dat het bestond, en nog steeds bestaat, kijk maar even rondom... Het is mooi dat iemand toch de regels wil breken en zo al haar 'vrienden' en familie tegen de borst stoot om op te komen voor haar medemens en voor haar waarden.
Je moet geen grote 'blockbuster' verwachten met veel actie en geweld. Maar het is ook geen artfilm waarbij je de film drie keer moet gezien hebben om de betekenis te vinden. Het ligt een beetje in het midden: een rustige film, maar door de schitterende acteerprestaties een mooie, grappige, leuke film met een boodschap. Echt een aanrader!

IMDB link
Officiële Website
Trailer:


Flo.

vrijdag 20 januari 2012

My week...

De examens zijn begonnen,
net zoals het ultra-slechte dag-en-nachtritme dat er bij hoort, waarbij dag eigenlijk mijn nacht wordt en andersom... Ach ja...
Toch zat de week vol met interessante, treurige en leuke nieuwtjes, hier even een selectie van wat ik de moeite vind om even te vermelden!

Zondag 15 januari 2012 (bij ons eigenlijk 16 januari, héél, héél vroeg 's morgens):

     © The Hollywood Foreign Press Association

GOLDEN GLOBE AWARDS !!
Na de Oscars, de meest prestigieuze film- en televisieprijzen om te winnen in Amerika.
De presentator was weer Ricky Gervais, die weer voor de (gemene) grapjes tussendoor zorgde.
De grootste winnaars in film waren:
- Beste film (komedie of musical): The Artist
- Beste film (drama): The Descendants
- Beste regisseur: Martin Scorsese (Hugo)
- Beste scenario: Woody Allen (Midnight in Paris)
- Beste acteur (film drama): George Clooney (The Descendants)
- Beste acteur (film komedie of musical): Jean Dujardin (The Artist)
- Beste actrice (film drama): Meryl Streep (The Iron Lady)
- Beste actrice (film komedie of muscial): Michelle Williams (My Week with Marilyn)
- Beste animatiefilm: The Adventures of Tintin
- Beste niet-Engelstalige film: A Seperation (Iran)

De volledige lijst van winnaars van film en televisie vind je op de website van de Golden Globes.

Er was ook een Belgische film genomineerd voor 'Beste niet-Engelstalige film', namelijk: 'Le Gamin au Vélo'. Jammer genoeg geen prijs voor deze mooie film maar toch een plaats in de nominaties, wat ook al veel waard is.

Dinsdag 17 januari 2012:

     © Kippa

Nederlands acteur Piet Römer is overleden in de nacht van maandag op dinsdag. Hij had een longontsteking en overleed in zijn slaap. Hij was 83 jaar.
We kennen hem van de Nederlandse serie 'Baantjer'.
Ik was vroeger een grote fan van Baantjer, en het was toch even schrikken toen ik hoorde dat hij overleden was. We zien hem namelijk nog elke dag op televisie met vele herhalingen van de serie.
Veel sterkte aan de familie.

Woensdag 18 januari 2012:

     © Savage Film

'Rundskop' haalt de shortlist voor de Oscars voor de categorie 'Foreign Language' of de niet-Engelstalige films dus. De shortlist bevat 9 films die geselecteerd zijn uit een totaal van 64 (!) inzendingen. Het is dus al een hele prestatie om in deze shortlist te geraken. Volgende week wordt uit deze shortlist een selectie gemaakt van 5 films die dan de officiële genomineerden worden voor deze categorie. We hebben dus 50 procent kans om bij de genomineerden te geraken, allemaal duimen dus!

Donderdag 19 januari 2012:

     © Unifac.be

3 examens heb ik al achter de rug, nog 4 te gaan (verspreid over 2 weken). Tot nu toe zijn 'Mediaseminaries' en 'Geschiedenis van de Media' goed verlopen en ging 'Politiek: binnen- en buitenland' iets minder goed.
Maar ik zie het nog altijd zitten!
Nu nog vier, dus allemaal duimen voor mij!


Flo.

dinsdag 10 januari 2012

Groenten uit Balen

Hoe een staking de mensen bij elkaar kan brengen...

Titel: Groenten uit Balen
Jaar: 2011
Regisseur: Frank van Mechelen
Schrijvers: Walter Van Den Broeck, Guido van Meir
Acteurs: Evelien Bosmans, Stany Crets, Tiny Bertels, Michel Van Dousselaere, Clara Cleymans, Lucas Van den Eynde, Herwig Illegems en anderen
Genre: Drama, Geschiedenis
Synopsis:
Jan Debruyker werkt in de fabriek van 'Vieille Montagne' in Balen. Hij woont samen met zijn gezin in een arbeiderswoning in de cité. Zijn dochter Germaine is het leven in de vuile buurt beu, maar kan er niets aan veranderen. Ze werkt samen met haar beste vriendin in de GB in Mol en samen zoeken ze 's avonds betere oorden op. Het leven van het hele gezin wordt door elkaar geschud wanneer er een staking uitbreekt in de fabriek. Jan wil eigenlijk niet mee staken maar kan niet op tegen zijn collega's die niet akkoord zijn. Een onzekere tijd breekt aan voor zijn gezin, de staking zorgt voor een geldtekort en Germaine heeft nog te kampen met een extra probleem. Wat zal de staking hen brengen?

     © Skyline Entertainment

Het was een charmante film. Leuk om te zien, zeker als je uit de Kempen komt en je enkele plaatsen of gebruiken zou kunnen herkennen. Het is grappig om te zien hoe enkele acteurs het moeilijk hebben met het Kempisch dialect, maar over het algemeen doen ze dat heel goed. Het verhaal is afkomstig van een ouder toneelstuk, en kan misschien wat oubollig overkomen, toch vind ik de nostalgie van de hele film overal op het juiste niveau zitten. Het lijkt er soms wat over, maar bepaalde situaties zouden zich vroeger nu eenmaal op die manier hebben voorgedaan, en dit kan tot grappige momenten leiden. De veranderde insteek in het verhaal om Germaine, de dochter, eigenlijk te volgen, in plaats van de vader des huizes, lijkt me een goed idee. Het geeft een idee van hoe 'de jeugd' vroeger omging met problemen en gewoontes. Het mooie van de film was ook juist die grote kloof tussen de jongeren, de ouders en de opa die men meermaals liet merken.
Het was een mooie film en ik was verbaasd wanneer ik zag hoeveel volk er kwam kijken naar deze film. De grootste filmzaal zat vol, dit had ik nooit verwacht voor deze Vlaamse film. Ik woon natuurlijk wel in de Kempen, en dat kan er natuurlijk ook veel mee te maken hebben, velen kennen figuranten en locaties. Ook waren de Vlaamse acteurs met zijn allen aanwezig, al was het maar voor een kleine bijrol. Ik stond versteld van het aantal bekende acteurs en actrices die hier hun gezicht even lieten zien.
Toch bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Het was geen slechte film, zeker eens de moeite om te gaan kijken, maar toch miste ik dat kleine iets dat van een film een meesterwerk kan maken.
Niet één van de beste Vlaamse films, maar zeker ook niet de slechtste.

IMDB link
Trailer:


Flo.

vrijdag 6 januari 2012

Driekoningen

Driekoningen, Driekoningen,
Geef mij nen nieuwen hoed!
Mijnen ouwe is versleten,
ons moeder magt nie weten,
ons vader heeft het geld,
op de rooster geteld.

     © http://winkel.joydesign.eu

Het is weer zo ver, het Driekoningen zingen!
Waar wij tot vorig jaar woonden, was het geen Driekoningen, maar 'Nieuwjaarke Zoete'.
Dan gingen wij op oudjaar de hele voormiddag heel het dorp rond. Zoveel mogelijk huizen moesten we gedaan krijgen, want 's middags moesten we thuis zijn. Dus goed vroeg beginnen, tot alle ergernis van de mensen die de deur open moesten doen...
Ik vond dat zo leuk, maar het was wel altijd heel koud, en mijn voeten waren 's middags bevroren.
Dat was dan ons extraatje voor het volgende jaar, we hoopten altijd op een grote buit.
Wat mij opvalt is dat dit minder en minder wordt gedaan. Vroeger kwamen er tientallen groepjes met kinderen langs op oudjaar, nu nog maar enkelen, het is al moeilijk om aan tien groepjes te geraken.
Een stukje nostalgie is aan het verdwijnen en ik vind dat wel een beetje jammer!
Het was toch zo fijn, in de kou, telkens hetzelfde liedje, zoveel huizen als kan, en dan liefst huizen die dicht bij elkaar stonden zodat je niet teveel tijd verloor met stappen... En dan 's middags thuiskomen, geld tellen, snoepjes die je niet lustte wisselen met je vrienden tegen een snoepje dat je wel lustte...
Ik zou het jammer vinden dat dit allemaal zou verdwijnen, maar je kan er nu eenmaal niets aan doen...

     © http://oefeningblogmaken1.blogspot.com/

Nieuwjaarke zoete
een varken hé vier voete,
vier voeten en een staart,
da's toch wel een centje waard?


En nu is het uitkijken naar de volgende 'feestdag'. En dat is maandag: Verloren Maandag. Worstenbrood en appelbollen als maaltijd... Mmm... heerlijk! Dat is dan weer iets dat enkel de provincie Antwerpen kent, zo blijkt. Bij de bakkers in ons dorp ligt de toonbank vol met honderden worstenbroodjes, en bijna niets anders, geweldig om te zien eigenlijk. En dat is maar één keer per jaar hè. Zij die niet meedoen: je weet niet wat je mist!

Flo.

donderdag 5 januari 2012

New Year's Eve

De kansen die je krijgt op oudejaarsnacht...

Titel: New Year's Eve
Jaar: 2011
Regisseur: Garry Marshall
Schrijver: Katherine Fugate
Acteurs: Michelle Pfeiffer, Zac Efron, Lea Michelle, Ashton Kutcher, Halle Berry, Robert De Niro, Jessica Biel, Robert De Niro, Katherine Heigl, Sarah Jessica Parker, Hilary Swank, Josh Duhamel en anderen
Genre: Komedie, Romantiek
Synopsis:
Het is oudjaar en dat wordt in Amerika gevierd met een groot feest op Times Square. We volgen heel verschillende mensen die elk op hun manier Nieuwjaar zullen doorbrengen; zo volgen we de organisatie achter het evenement op Times Square, twee mensen die vast zitten in een lift, een zieke man in het ziekenhuis, twee zwangere koppels en veel romantische zielen op zoek naar hun liefde voor het nieuwe jaar.

     © Warner Bros.

Dit is een typische feel-good movie voor een relaxt avondje film kijken. Er wordt meermaals vermeld in hun promotiemateriaal dat deze film van de makers van 'Valentine's day' is, en dat merk je zeer goed. Niet enkel de poster is zeer gelijkend, maar ook de keuze in acteurs in de opbouw van het verhaal.
Het was een leuke film, een goede komedie met op de juiste momenten de vleugjes romantiek. De verschillende verhaallijnen zijn ook leuk, en maken het extra makkelijk om te volgen, je wordt niet moe van het verhaal door de verschillen. Wat ik wel jammer vond is dat de verschillende verhaallijnen elkaar niet treffen. Heel soms merk je een connectie tussen twee personen uit twee verschillende verhaallijnen, maar meestal gaat die connectie gewoon verloren en zijn de verschillende verhaaltjes veel belangrijker dan de connectie die hen bij elkaar houdt. Bij zijn voorganger 'Valentine's day' was die connectie veel harder te merken, en liet men echt merken wat de verschillende relaties waren tussen de mensen. Nu waren er veel meer zonderlingen, verhaallijnen die niets met een ander verhaallijn te maken hadden.
Maar ik zei het al, voor een gezellig avondje film is deze film perfect. Het is een leuke film, niet de beste die ik ooit gezien heb, maar ook lang niet de slechtste.

IMDB link
Officiële Website
Trailer:


Flo.

dinsdag 3 januari 2012

Hugo

Een jongen opzoek naar de oplossing van zijn leven...

Titel: Hugo
Jaar: 2011
Regisseur: Martin Scorsese
Schrijver: Brian Selznick, John Logan
Acteurs: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Helen McCrory, Christopher Lee, Jude Law en anderen
Genre: Avontuur, Drama, Familie

5 Oscars gewonnen: Best Cinematography, Best Art Direction, Best Visual Effects, Best Sound Editing, Best Sound Mixing
6 Oscar nominaties: Best Picture, Best Director (Martin Scorsese), Best Adapted Screenplay, Best Original Score, Best Costume Design, Best Film Editing
Synopsis:
Hugo Cabret is een wees en moet bij zijn oom, die de klokken in het treinstation van Parijs onderhoudt, gaan wonen. Hij woont in de muren van het station tussen de klokken. Wanneer zijn oom op een dag niet meer opdaagt, neemt Hugo het onderhouden van de klokken op zich. Ondertussen probeert hij het mysterie van een robot te ontrafelen. Die robot was hij samen met zijn vader aan het opknappen, maar nu zijn vader er niet meer is, denkt Hugo dat deze een boodschap van zijn vader meedraagt en deze wil hij te weten komen. Daarvoor heeft hij een speciale sleutel nodig om de robot te laten werken, en deze heeft hij niet.
Ondertussen ontmoet hij een bijzonder meisje, die ook wees is en bij haar tante en nonkel woont. En die nonkel heeft ook een groot geheim, en laat dat geheim nu iets te maken hebben met het mysterie van Hugo. Zal Hugo de boodschap van zijn vader kunnen ontrafelen en een thuis vinden? Ontrafel het geheim...

     © Paramount Pictures

De film was een prachtig staaltje vakmanschap.
Eerst en vooral was het decor zo schitterend dat je daar alleen al de film voor moet gaan kijken! Het machinale van de grote klokken, het station, prachtig gewoon. Men heeft ervoor gezorgd dat de omgeving de juiste sfeer bracht aan het geheel van de film. Ook de locatie, Parijs, was een mooi toevoegsel. Het was misschien niet noodzakelijk om het verhaal in Parijs, of zelfs Frankrijk, af te laten spelen, maar toch brengt deze locatie een zekere meerwaarde. Het draagt zeker bij aan het nostalgische dat deze film wil overbrengen op het publiek: het romantische van Parijs, de Eiffeltoren als achtergrond, en dan nog die mooie grote klokken die allemaal nog moeten worden opgewonden.
Het verhaal zelf is ook mooi, maar misschien een beetje verwarrend.
Zeker het begin vond ik een beetje traag op gang komen, maar daarna was het zeker de moeite. Het begint vooral met het verhaal over het jongetje Hugo. Hoe ziet zijn leven eruit, hoe komt het dat hij daar is beland en wat moet hij doen om te kunnen overleven? Dan wordt er meer een focus gelegd op 'de robot' waar hij aan werkt, en het mysterie dat het met zich mee draagt. Maar hier wordt het publiek een beetje op het verkeerde been gezet. Je denkt te weten hoe het verhaal gaat evolueren: robot geeft boodschap van vader, Hugo moet iets doen, er ontstaat een verwikkeling die alles vertraagt, en Hugo vindt een warme thuis...
Wel, zo loopt het dus NIET... In zekere zin wel een beetje, maar eigenlijk dan ook weer helemaal niet. Vanaf dat punt springt men eigenlijk naar een tweede verhaallijn, die men dan in het verhaal van Hugo verweeft. Deze tweede verhaallijn handelt eigenlijk een beetje over de geschiedenis van de film, en één van zijn grondleggers ervan. Eigenlijk heeft deze verhaallijn niets te maken met het eigenlijke verhaal over Hugo, maar door enkele aanpassingen heeft men het er toch grandioos goed in verweven.
In mijn ogen heeft Scorsese dit prachtig gedaan, ik vond het echt een hele mooie film, ZEKER de moeite om eens te gaan kijken. Het verhaal was wel heel anders dan ik verwacht had, en zeker helemaal anders dan dat de trailer je doet vermoeden, maar dat gebeurt wel vaker. Het stukje filmgeschiedenis dat hij op een zeer creatieve manier verweven heeft in het verhaal, vond ik zeker een meerwaarde, maar ik snap zeker dat anderen dit juist het omgekeerde vinden, zeker als je een ander verhaal verwacht.
Het is bedoeld als kinder/familiefilm, maar ik denk dat deze, zeker in België, toch niet zo geschikt is voor kinderen. In die zin bedoel ik dat het voor hun wel eens saai kan gaan worden. Het is ook in het Engels met ondertitels, en is niet in het Nederlands gedubd te zien, dus zal het verhaal voor hen wat moeilijker zijn.
Maar toch zeker een aanrader...
Oja, nog dit: Ik heb deze film in 3D gezien, dit was dan ook de enige mogelijkheid. Hoewel ik eigenlijk tegen het principe van 3D ben, omdat ik vind dat dit nog steeds niet goed op punt staat en er dikwijls weinig van te merken is in de film en het dus zijn meerprijs niet waard is, vond ik het bij deze film zeer goed gedaan. Dit was de eerste keer dat ik een 3D film gezien heb waarbij ik ook echt tevreden was van het '3D-effect'. Toch ben ik nog steeds van zin, dat het een film niet beter maakt, in 2D zijn ze zeker zo goed, maar hier was het dus wel eens goed gedaan.
Dus... allemaal naar Hugo!!

IMDB link
Officiële Website
Trailer:


Flo.

zondag 1 januari 2012

Gelukkig Nieuwjaar!!

Joehoe!! Jippie!! Holée!!
Het nieuwe jaar is er!

     © http://www.thehomeschoollounge.com/

De dag waarop iedereen heeft gewacht...
De dag waarop alle goede voornemens van start gaan, of toch zeker morgen als het vandaag niet is...
De dag van feest vieren, maar vooral van uitslapen...
De dag waarop je gaat eten bij je hele familie...
De dag waarop je iedereen die je tegenkomt 3 kussen moet geven, en ja dat is verplicht...
De dag waarop iedereen je feliciteert, want er is een dag *eheum* excuseer, een jaar voorbij...

Voor 2012 wens ik veel aan diegenen die maar weinig hebben,
wens ik geluk, aan zij die enkel ellende hebben gekend.
Ik wens vrede aan hen in oorlog,
en een oplossing voor zij die het niet meer weten.
Ik wens een helpende hand, voor hen in nood,
een groot festijn voor hen met honger.
Ik wens dat alles goed wordt, wat ooit slecht was.
Ik wens een beter jaar dan vorig jaar.
Ik wens dat al je mooie dromen mogen uitkomen.
Ik wens dat je mag worden wie je wil zijn, jezelf...
Ik wens dat wij allen vrienden zijn in een mooie wereld, in dit nieuwe jaar.
Ik wens het onmogelijke, maar wij kunnen ervoor zorgen dat dit het mogelijke wordt,
als we in dit nieuwe jaar, een beetje minder denken aan onszelf, en een beetje meer aan elkaar.

Gelukkig Nieuwjaar!

     © http://basedigitalphotography.com

Flo.